• Kulinarne podróże

        • Korzystając ze sprzętów i narzędzi zakupionych w ramach funduszy pozyskanych w wyniku udziału w programie Laboratoria Przyszłości uczniowie wzięli udział w kilku warsztatach kulinarnych. Podczas tych zajęć mieli możliwość rozwijania swoich zainteresowań i umiejętności kulinarnych oraz poznawać tradycyjne potrawy pochodzące z kuchni różnych narodów. Wybraliśmy się w kulinarną podróż do naszych sąsiadów:
          Ukrainy, Czech, Niemiec, Rosji, Białorusi, Słowacji i Litwy oraz na prośbę dzieci do Włoch.

           

          Warsztaty 1. W ramach podróży po Włoszech przygotowaliśmy i z wielką chęcią skonsumowaliśmy spaghetti, pizzę i czekoladowe muffinki. 

          Warsztaty 2. W ramach podróży po Ukrainie spróbowaliśmy: haluszki, syrnyky i warenyky.

          Warsztaty 3. W ramach podróży po Czechach przygotowaliśmy knedle z jabłkami i knedliki.

          Warsztaty 4. Podczas podróży w Niemczech zajadaliśmy się różnego rodzaju kiełbaskami, przygotowaliśmy również sałatkę ziemniaczaną i pyszne ciasto z użyciem fanty (fantakuchen).

          Warsztaty 5. Podczas wizyty w Białorusi przygotowaliśmy biały chłodnik, sałatkę z buraków i makreli i ciasto mannik.

          Warsztaty 6. Będąc w Rosji przygotowaliśmy sałatkę pomidorową, kotlety ruskie i ciasto jogurtowiec (sernik bez sera).

          Warsztaty 7. Podczas warsztatów z kuchni litewskiej wykonaliśmy chłodnik litewski, sałatkę z chleba litewskiego i czerwonej fasoli oraz ciasto czekoladowe z migdałami.

          Warsztaty 8. Podczas warsztatów z kuchni słowackiej wykonaliśmy słowacką sałatkę z szynki, spaghetti z bryndzą i ciasto bakaliowe.